2020. október 2., péntek

2020. október 2. Irodalom

 Drága nyolcadikosom!

Ma Ady A föl- földobott kő című verséről beszélgetünk kicsit. 

🎧Hallgasd meg EZT ! A szemeddel kövesd a verset a tankönyved 31. oldalán!



A földobott kő példázatát a XII. században egy Spinoza nevű filozófus említette egyik művében. A kő a szabad akarat, a szabadság hiányának jelképeként jelent meg a természet nagy törvényeivel szemben.

Hazai viszonylatban Széchenyinél akadhatsz rá, aki 1834-ben írta a következőket:

"A jó hazafi visszatér, mert valamint a követ, bármi magasa vettessék is a levegőbe, valami ellenállhatatlan erő vonja vissza a földhöz: úgy varázsolja a romlatlan természet nagy örvénye a hazafit anyaföldjére vissza ismét."

A kő tehát a megváltoztathatatlan fizikai törvények (az a fránya gravitáció 😄) okán leesik, akárhányszor dobod is fel.

Ady 1909-ben írta a verset fél év franciaországi tartózkodás után. A vers vita önmagával: érdemes-e hazatérni oda, ahol akadályok várják, ahol lehúzzák, ahol kinevetik.

A kő Ady szimbóluma, a tornyok a nyugati kultúráé, a por az elmaradott hazáé.

A "magyar vágyak" kissé lenéző kifejezés a hazáról, de a hazaszeretet mégis erős Ady életében. Súlyos teherként éli meg a hazaszeretet kitörölhetetlen érzését. A haza iránti szeretet és a gyűlölet kettőssége párhuzamosan van jelen a költőben ugyanúgy, ahogy a tornyok (Nyugat) és por (Magyarország) ellentéte. A "te orcádra ütök" sor is ezt erősíti. Jelenthet ütést (vagyis azt, hogy tényleg megütlek), a költő mérhetetlen haragjának, indulatának elszabadulásaként, de jelentheti azt is, hogy a hazájára hasonlít, ahhoz hasonló (apádra ütöttél=olyan vagy, mint ő).

A versben több motívum, utalás is található. A népköltészetet idézi a vándormotívum, bibliai utalás az élet múlandóságának leírása ("lehull a porba, amelyből vétetett"). 

A vers első három versszakában a távolságtartás, a hűvös, tárgyilagos hangnem jellemző, ezt erősíti az egyes szám harmadik személyű megszólalás. A vers második felében személyes hangnemre vált, egyes szám első személyben a hűség mellett teszi le voksát. 

A vers a hűség költeménye, amelyben a mérleg nyelve a hazatérés felé billen el. Ezt már láttad a Szózatban is: "itt élned, s halnod kell"!

Verselése szimultán, azaz időmértékes és ütemhangsúlyos is.

A Messenger csoportban megtalálod az órai vázlatot, azt írd le a füzetbe!

Aki a jövő héten jön vissza, készüljön a versmondásra! 



Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...