2020. március 24., kedd

Testnevelés - "labdás" feladatok - 1.rész

Kedves hetedikesek!

Egy kis kézilabda specifikus dobóiskola a mai órára, hogy "labdás" feladatok is legyenek a szobában a konzolos játékokat leszámítva :-)

Nem kell más hozzá,  mint egy halom zokni összegöngyölve, szék, párna, flakonok vízzel, doboz (vagy amit célozni akarsz). 

Környezeted épségére és családtagjaid egészségére ügyelj, ne kergesd őket teljes felfordulásba, mert ez az "órai" tananyag :-)

 Jó szórakozást!

1. feladat

Ülj le a földre. Zoknik legyenek mögötted. Nyúlj hátra a dobó kezeddel egyért, majd célozz egy kb 4-5 méterre lévő dobozba/fazékba/...

2. feladat:

Helyezz egy széket 4-5 méterre eléd! Hasalj le a talajra, a zoknik legyenek a dobó kezed felől. Másik kezeddel támaszkodj a talajra. Egykezes felső dobással célozd a zoknit a szék lábai közé.

3. feladat:

Féltérdelő állásból (Ha jobb kezes vagy jobb lábadon térdelj, bal lábaddal lépj előre és dobáskor azon támaszkodj. Bal kezed a bal térden támaszkodik, jobb térd a talajon.) Egykezes felső dobásból célozz a szék lábai közé.

Tanács: térded alá tehetsz párnát, úgy kényelmesebb.

4. feladat: 

Tegyél a székre egy tárgyat. (Ez lehet üdítős flakon vagy plüss.) Féltérdelő állásból egykezes felső dobással próbáld meg lelőni az adott tárgyat.

5. feladat:

Állj egy lábon! (Dobókézzel ellentétes láb legyen az.) A zoknik legyenek melletted a dobó kezeddel megegyező oldalon. Dobókezeddel megegyező lábad emeld fel. Hajolj le a zokniért, majd egykezes felső dobással találd el a széken lévő tárgyat.

6. feladat:

Ugyan az, mint az előző, csak a támasz lábad alá tegyél párnát, és így próbáld végrehajtani a feladatot!

7. feladat:

...és fordítva:

Most próbáld ki 1-6 ig a feladatokat azzal a kezeddel is, amit eddig nem használtál. Azaz, jobb kezesek bal kézzel dobnak, bal kezesek pedig jobb kézzel

Mellékelek egy videót, ami szemlélteti a feladatokat. Aki kedvet érez, a többi gyakorlatot is megcsinálhatja, ami a videóban szerepel.

"Katt" lentebb


Utóirat: 

4-5 zokni elég

Minden feladat, 4-5 dobás, ha kedved van csinálhatsz többet is.

Tesi - visszajelzés az eddigiekről...

Sziasztok!

Pár gondolat az eddigi e-feladatokról!


Az első bejegyzésben, írtam, hogy lehet kérdezni a feladatokkal kapcsolatban. Eddig egy kérdést, észrevételt sem kaptam. Remélem azért mert minden úgy megy, mint a karikacsapás :-)


Kérlek benneteket, hogy ezen bejegyzés alá írjátok oda az eddigi tapasztalataitokat, észrevételeiteket, azt, hogyan kivitelezhető  a feladat Neked otthon, mi okoz nehézséget, mikor tudod a feladatokat megcsinálni...stb.


Ebből látjuk/látom azt is, hogy eddig követted e a bejegyzéseket és azt is tudni fogjuk, mi tesisek, hogy milyen feladatokat látnátok szívesen.


Osztályfőnökötök, és tanáraitok is szívesen veszik a visszajelzéseket, mert ebben a helyzetben még nem találkoztunk.


Köszönjük/Köszönöm az eddigi munkátokat és a visszajelzéseiteket!

Gyógytestnevelés

Sziasztok!

A mai feladat egy kis lábtorna.

A videó megtekintéséhez katt ide

Ági néni

Matematika 2020.03.24. (102.óra) - András bá

2020.03.24.                         102.óra

Gyakorlás (Tengelyes-,középpontos tükrözés,eltolás)2.

1.) Eltolás (vektor)
Képtalálatok a következőre: eltolás
                  Képtalálatok a következőre: eltolás 

2.) Tengelyes tükrözés 

Képtalálatok a következőre: eltolás


Képtalálatok a következőre: tengelyes tükrözés


 3.) Középpontos tükrözés
Képtalálatok a következőre: középpontos tükrözés
Képtalálatok a következőre: középpontos tükrözés

4.) Tengelyesen és középpontosan szimmetrikus sokszögek

Képtalálatok a következőre: középpontos tükrözés
Képtalálatok a következőre: középpontos tükrözés



Hf.: Szerkesztések (eltolás,tükrözések)





Családi Dalárda


Hahó, hahó, indul az újabb KIHÍVÁS!



Mi a feladat?


Az egész családot, Apát, Anyát, Tesót, Morzsa kutyát rávenni, hogy veled együtt 

énekeljenek, táncoljanak, mozogjanak ERRE a dalra. 




Gyakoroljatok, aztán vegyétek videóra, és küldjétek át a 

tsze@vargatamas.hu  e-mail címre 

2020. április 30-ig!



Ha gond van a fájlok átküldésével, a fenti e-mailen jelezz!





Informatika - 2020.03.24.

Kedves Diákom!


A mai napon is egy internetes feladatsorral leplek meg. A feladatsornak két része van, egy internetes keresős része, ahol képernyőképeket kell készítened a megtalált válaszokról, illetve egy levelezős része, melyben egy levelet kell küldened.

Javaslom, mielőtt nekiállsz megoldani a feladatokat, olvasd végig a teljes feladatsort!

Jó munkát kívánok!
Jöjjenek a feladatok!

Internetes keresés:
A megtalált válaszokról készíts képernyőképet!
Amennyiben nem tudod, hogy kell képernyőképet készíteni a telefonoddal, akkor van egy extra keresési feladatod is, azaz keresd meg interneten, hogy lehet a telefonoddal képernyőképet készíteni. 😀

1.   Mi a rövid neve annak a kiadványnak, amelynek ISSN-je 0021-1486? [5 pont]
2.   Csongrád megyében hány okmányirodában/kormányablakban lehetséges ügyfélfogadási időpontot foglalni interneten keresztül? [5 pont]

3. Hányszor kell átszállnod az utazás során, ha az utolsó InterCity vonattal szeretnél eljutni Makóról Székesfehérvárra, és ha a hét utolsó munkanapján mész? [5 pont]

Levél küldése:
1.       A levél tárgyába írd be a nevedett! [1 pont]
2.       Mellékeld a levélhez a kereséseidhez készített képernyőképeket!
3.       A levél szövegébe írd be a rövid válaszokat a keresés kérdéseire!
4.       Küldd el a levelet a szalay.balazs@vargatamas.hu címre!

Matematika Balázs bácsival - 2020.03.24.

Kedves Diákom!
Képtalálatok a következőre: google slides gif
Ma négy hozzárendelést kapsz tőlem, melyekről indoklással el kell döntened, hogy függvények-e.
Szívesen...

Mi is volt a függvény? Ha nem ugrik be, nézd vissza a tegnapi blogbejegyzést!

A megoldásokat egy közös Google Diák fájlba várom.
Mindenki számára jut egy saját dia, válassz ki egyet, írd fel címnek a nevedet, utána  az alatta lévő dobozba írd be a megoldásodat!

Jó munkát kívánok!

Az utolsó dián megnézheted a megfejtéseket. 😆

A feladatot itt találod.


A megoldásodat itt adhatod meg.

2020. március 24. Irodalom

Hahó hetedikesem!
Olvasd el az alábbi szöveget Arany és Petőfi barátságáról!
Petőfi és Arany mindannyiunk ismerőse. Különös szerencse, hogy a magyar költészet e két klasszikusát szoros barátság fűzte össze. 1847. februárjától - a Toldi pályadíjának hírétől - 1849. júliusáig, Petőfi haláláig. E két és fél esztendőben sűrűn váltottak levelet, s számos verset írtak egymáshoz, illetve egymás családtagjaihoz. A vers- és levélváltást Arany 1858-ban írt jegyzetei egészítik ki értékes adatokkal. 
Levelezésük értékes dokumentum, épületes tanulság és élvezetes olvasmány az utókor számára. A sűrű levélváltás naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira. Értékes dokumentum azért is, mert a baráti gondolatcsere közvetlenségével két remekíró fejti ki az egy irányba tartó ars poeticáját. 
Művészek közt a vetélkedés oly természetes, mint a Toldiban a kard és kopja bajnokai között. Petőfi szíve csak egy pillanatra szorul össze a pályadíjas mű hírére, melynek jutalmát a Kisfaludy Társaság húsz aranyról huszonötre emelte. Amikor értesül a költő életkoráról, megkönnyebbül. Az előny a jövőben behozható lesz: Petőfi 1847 elején éppen hogy csak átlépte huszonnegyedik évét, a nagykorúság küszöbét, Arany pedig már meglett férfi: harmincéves házasember. Petőfi megnyugvása kitörő lelkesedésbe csap át, amikor türelmetlenül elolvassa a hőskölteményt. Petőfi lelkesedését mindenekelőtt a Toldi szépsége kelti föl. Miután egyvégtében elolvassa a nagyszalontai rivális művét, tollat ragad, s az ismeretlen pályatársnak levelet ír. Nemcsak örvendező érzéseit és egyetértő gondolatait küldi el neki, hanem mindjárt a lelkét is: „Toldi írójához elküldöm lelkemet...” Így pecsételődik meg a két férfi barátsága, az évszázad két kiemelkedő alkotóművészének szövetsége. 
Egyetértésük annak ellenére - vagy éppen amiatt - teljes és osztatlan, hogy lelki alkatuk, vérmérsékletük, élettempójuk és kedélyviláguk, mondhatni, két végletet képvisel. Petőfi nyílt, kitárulkozó, s nemcsak a szeretetben, hanem haragvásaiban is könnyen lobbanó; érzelmeit azonnal és leplezetlenül kimutatja. Számos barátja közt alighanem Arany az egyetlen, akivel sohasem különbözik össze. Nehezen viseli el, ha ellentmondanak neki, vagy bíráló szóval illetik. Ha valamilyen ellenállást észlel a másik részéről, azt igyekszik mielőbb legyőzni. Arany oldaláról az ellenállás egyetlen formája a zárkózottság, mely a túlzott érzékenységből és önbizalomhiányból fakad. Petőfi az első postával áttöri ezt. 
Levélváltásaik során Petőfi gyakran kioktatja Aranyt az írói mesterség, illetve az érvényesülés titkaira, tanácsokat ad neki, munkára ösztökéli, naphosszat szaladgál, hogy kiadót, pénzt és állást szerezzen neki. Arany maradéktalanul viszonozza Petőfi segítségét. Amikor fordul a kocka, és a szabadságharc hónapjaiban Petőfi szorul rá barátjára, Arany úgy gondoskodik a harctérre vonuló költő-honvédtiszt családjáról, mintha testvérbátyja vagy éppen apja volna. 
Nagyon sok játékosság fedezhető fel leveleikben.  Az első levélben még udvariasan, a gratulációhoz illő ünnepélyességgel hangzik az „Üdvezlem Önt!” Petőfitől. De már a második Petőfi-levél sürgősen oldani akarja a másik megilletődöttségét, zavarodottságát: „Lelkem Aranyom!” Ha valaki, ő aztán ért a fokozáshoz. A „Te aranyok Aranya!” és az „Imádott Jankóm!” követi. Valamivel később: „Fiam Jankó!”, „Szerelmetes fa-Jankóm!” és „Aranyos szájú Szent János barátom!”. Búcsúszavai is hasonló játékosságot mutatnak: „... maradok koporsóm bezártáig a te hűséges Bencéd”, vagy:  „Hogy meg nem dögönyözlek, csak annak köszönheted, hogy nem vagyok király, s így nincs elég hosszú (egészen Szalontáig elérő) kezem”. 
Arany igyekszik lépteit a másikéhoz igazítani. Az első tegezésre  „Kedves pajtásom Sándor!”-ral válaszol, majd „Kedves jó Sándorom!”-ra visszakozik. Idővel elmerészkedik az „Öcsém Sándor”-ig, aztán ő is feltalálja magát, s az „Isteni Sandrim!”-ról a meghittebb „Sándorcsám”-ra vált. Egy csipetnyi iróniáért Aranynak sem kellett átszaladnia a szomszédba, amikor így kezdi sorait: „Hazánk östökös-csellagja, Nagyrabecsült barátom!” 
Rengeteget köszönhetnek egymásnak. Petőfi számára a feleségével s két gyermekével élő Arany családapaként a legfőbb példakép. Petőfi befolyása pedig megtanította Aranyt arra, hogy kimozduljon szalontai búvóhelyéről. 
                                                                                         (Alföldy Jenő nyomán)
Töltsd ki a szöveggel kapcsolatos feladatlapot!
Menj IDE ! A Direktcímhez írd be: Petőfi és Arany barátsága 
Jó munkát!
                                                          






Angol - Dóri néni csoportja 2020. március 24.

Good morning!

Most így, virtuálisan írjuk meg a Unit3 anyagából a már régóta esedékes témazárót.

45 percig írhatod a dolgozatot.
Mivel ez az első ilyen alkalom, ezért lehetőséged van kétszer kitölteni a tesztet. 

Az első kitöltés után nem fogod látni a megoldásokat, csak az elért eredményed és az érdemjegyed. Akkor írd meg újra a dolgozatot, ha javítani szeretnél (célirányosan nézd át újra, amit tanultunk ebben a leckében és utána töltsd ki még egyszer).

Kérlek, vedd komolyan és figyelmesen olvasd el a feladatokat mielőtt nekifogsz!


Angol-Anikó néni

Dear Students!

 

 A tegnapi teszt megoldásait csak 9 embertől kaptam vissza (Bogi, Peti, Petra, Márk, Lara, M.Máté, Sz. Máté, Ivett és Vivien) A többiek nem is csinálták meg???
Lara 80% és Ivett 90%, ők kapnak egy-egy 5-öst.


1. feladat

Ellenőrizd az előző órán feladott feladatot!
Mf. 38.o/3.

2. feladat

Kids téma Tk. 50.o 

Hallgasd meg a storyt többször ITT 
( https://www.youtube.com/watch?v=9a2pmQeWgmA)




2. feladat

Olvasd el a szöveget, fordítsd le és írd ki az ismeretlen szavakat a szokásos módon!

 

3. feladat

Tk. 50.o./1.a, b,


Játék

Kötelező megcsinálni, mert hasonló lesz a dolgozat a következő órán!!!! ITT

(https://wordwall.net/resource/326984/compunds-some-any-no-every-)

Best wishes!

Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...