2020. április 28., kedd

2020. április 28. Irodalom

Hahó hetedikesem!

A kőszívű ember fiai Jókai regényei közül számomra a legkedvesebb. A szabadságharc és forradalom idején játszódik, három fiú (akik testvérek) története.

Bradlay Kazimír főispán haldoklik. Zsarnok férj és apa, még a halálos ágyán is parancsokat osztogat feleségének, Marie-nak. Három fia, Ödön (diplomata), Richárd (királyi testőr) és Jenő (hivatalnok), mind az udvart (értsd: a bécsi császári udvar) szolgálják, kötelezi őket, hogy továbbra is hűek maradjanak Bécshez. Marie-t pedig arra utasítja, hogy hat hét múlva menjen feleségül politikai utódjához, Ridegváry Bencéhez. Merthogy ezt követeli meg az országos és a családi politika.




Baradlayné férje halála után fogadalmat tesz: pont az ellenkezőjét fogja tenni, mint amit a férje a végrendeletében meghagyott.

Hazahívja Ödönt, aki Oroszországban diplomatáskodik. Azért került ilyen messzire a családtól, mert az apja el akarta távolítani szerelmétől, Arankától. Ödön hazatér, főispán lesz, és Arankával családot alapít.

Jenő, a legkisebb fiú gyakran megfordul a Plankenhorst-házban, mert reménytelenül szerelmes Alfonsine-ba, aki rendkívül szép és rendkívül gonosz nő is. Bár gazdag, de nyomorúságos körülmények között nevelteti fiát, akinek egy Palvicz Ottó nevezetű osztrák katonatiszt az apja. Erről az anyján és Ottón kívül senki nem tud.



Richárd, a középső fiú is bejáratos Plankenhorstékhoz, őt is a szerelem vezérli, de ő Editbe, a házban élő szegény lányba lesz szerelmes. Edit is viszontszereti, így hamarosan jegyesek lesznek.



A forradalom és szabadságharcban Ödön tevékenyen részt vesz, Richárd a huszárjaival hazaszökve átáll a magyar oldalra. Jenőt az anyja, Baradlayné hazaszökteti Bécsből.

Richárd Isaszegnél Palvicz Ottóval párbajozik. Ő nyer, és megígéri a haldokló tisztnek, hogy felkutatja és felneveli fiát. Richárd és Ödön is részt vesz Budavár visszavételében. Richárd megsérti Ödönt, testvéri párbajt vívnak, melyet Ödön nyer. A legkisebb fiúnak, Jenőnek nem jut ennyi izgalom, ő anyjának és Ödön családjának támasza.



A szabadságharc leverése után Ödön menekülne, de elfogják, aztán megszökik, és végül hazamegy, hogy otthon várja a sorsát. Hamarosan idézést is kap a katonai rendőrségtől, de tévesen öccse, Jenő nevére állítják ki azt. Jenő nem árulja el a levél tartalmát a családnak, és elmegy a katonai törvényszékre. Nem igazítja ki a elírt nevek miatti tévedést, így elítélik, és kivégzik.



Richárdot is bebörtönzik. Alfonsine bosszút akar állni rajta Palvicz Ottó megölése miatt, akibe szerelmes volt. Haynauhoz megy, és elárulja neki, hogy ez az utolsó napja a hatalom közelében, mert másnap a túlzásba vitt megtorlások miatt leváltják. Rá akarja venni Haynaut, hogy még utoljára álljon bosszút, és végezzen a bűnösökkel, Richárddal is.

Alfonsine terve nem válik be, Richárd kegyelmet kap, és elveszi Editet, akiről kiderül, hogy a Plankenhorst-vagyon örököse.

VÉGE


Csak a fő cselekményszálról írtam, ennél sokkal szerteágazóbb ez a Jókai regény. A fenti képek a regényből készült kétrészes filmből vannak. Ha szeretnéd megnézni, EZEN a helyen mindkét részt megtalálod.

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...