2020. május 7., csütörtök

2020. május 7. Etika

Hahó hetedikesem!

Olvasd el az alábbi szöveget!

"– Nézd – szólalt meg a férfi –, a felelősség vállalása nagyon nemes dolog, de korántsem vág össze a türelmetlenséggel, stresszel és az események sürgetésével.
– Ezt hogy érted? – csodálkozott el a fiú.
– Vegyünk egy képletes példát – javasolta Mark –, ültettél már el valaha magot?
– Még az óvodában ültettünk babszemet – mondta növekvő érdeklődéssel Santiago.
– Nagyszerű – csettintett a férfi –, és hogyan csináltátok?
– Hááát, virágfölddel teli cserépbe egy lyukat ástunk, bele­tettük a babszemeket, majd betemettük, és egy kicsit ledöngöltük.
– Csak ennyi? – kérdezte Mark.
– Igen – mondta a fiú –, és természetesen naponta öntöztük.
– Nagyon jó – mosolygott a férfi –, és mi történt?
– Hát már elég régen volt – mosolyodott el most már a fiú is –, de ha jól emlékszem, úgy két hét múlva szárba szökkent.
– Hurrá! – tapsolt Mark, miközben a fiú némi iróniát vélt felfedezni a hangjában. – Akkor most mi a tanulság?
Santiagót kissé bosszantotta, hogy tanácsot kérni jött a férfitől, aki minduntalan csak őt kérdezgeti ahelyett, hogy megmondaná végre, mi a teendő. Most mégis mintha elkezdett volna derengeni valami.
– Az idő? – kérdezett vissza bizonytalanul. – Vagyis, hogy minden dolognak időt kell hagyni, hogy beérjen?
– Gratulálok! – tapsolt Mark ismét, most már elismeréssel a hangjában. – Idő kell a babszemnek, úgy, mint neked vagy egy vállalkozásnak.
– És honnan fogom megtudni, hogy a bolt miattam nem megy jól, vagy csak még nem érett be a munkám? – érdeklődött San­tiago.
– Ismét gratulálok – nézett rá komolyan a férfi –, ez a legjobb kérdés, amit feltehettél. De elemezzük tovább a babszemes példát. Mi történt volna, ha nem ülteted a földbe a magot, csak a tetejére szórod?
– Valószínűleg nem lesz belőle növény – válaszolt a fiú.
– Helyes – nyugtázta Mark –, és ha nem öntözöd?
– Akkor elpusztul – mondta egyértelműen.
– Így van – mondta nyomatékkal a férfi –, nos, a példában a magot vehetjük a boltod megtestesítőjének, de ahhoz, hogy legyen belőle valami, bizonyos dolgokat meg kell tenni: gondozni kell. Azokat a dolgokat, amiket eddig tettél a bolt beindításának érdekében, vehetjük az ültetésnek. Persze folyamatosan öntözni kell, valamint fényre is szüksége van. A babszem még ezekkel együtt is csak két hét után mutatja meg, mi lesz belőle, tehát semmivel nem tudtad volna elérni, hogy ez hamarabb bekövetkezzen. De kérdem én – emelte fel a mutatóujját Mark –, ez azt jelenti, hogy semmi sem történt?
– Nyilván közben elindultak bizonyos életfolyamatok, majd kicsírázott a szem, és csak utána bújt ki a földből – vette át lelkesen a példa levezetését a fiú –, csak ez nem volt látható. Ezért nekem is várnom kell addig, amíg a bolt is látható eredményt fog produkálni, de addig is ugyanolyan erőbedobással, lelkesedéssel kell dolgoznom."

                                                                               (Cross: Az élet iskolája - részlet)


Vajon a TE életednek, kapcsolataidnak mennyire részese a felelősségvállalás?
Gondolkodj el rajta!

🎬Aztán nézz meg két kisfilmet ITT , meg ITT !





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...