2021. március 16., kedd

2021. március 16. Ének

Hahó nyolcadikosom!

A XX. század zenéje, az akkori modern zene történetéről olvasgathatsz az elkövetkező alkalmakkor.

Legelőször is azt kell tudnod, hogy a XX. századi zene, ugyanúgy, mint a társművészetek, számtalan irányzatot képviselt. Ezek jó részét már tanulhattad irodalom, esetleg rajz órán.

A Majális című kép egy impresszionista festő, Szinyei Merse Pál munkája, talán láttad már.


Ez itt pedig egy expresszionista stílusban épített alkotás, az Einstein-torony.


Ha pedig Bartók Bélára vagy Kodály Zoltánra gondolsz, akik a magyar népzenére építették művei nagy részét, akkor máris tudod, mi az a folklorizmus.


Nézzük, a zenében milyen irányzatok jöttek létre!
  • impresszionizmus- pillanatnyi benyomások megjelenítése
  • expresszionizmus- a kifejezés művészete
  • folklorizmus- a népzenén alapuló irányzat
  • realizmus- a valóság zenéje
  • elektronikus zene- elektromos berendezések alkalmazása

Claude Debussy a zenében az impresszionizmus legjelentősebb képviselője. Francia zeneszerző, a színpadi művektől a kórusművekig számtalan műfajban alkotott. 


🎧 Legismertebb műve A tenger, ennek egy részletét, A hullámok játékát ITT találod.



Arthur Honegger svájci-francia zeneszerző, aki műveiben ötvözte a XX. századi zenei irányzatokat, a legszemélyesebb hangú komponistája ennek az időszaknak.


Oratóriumok, szimfonikus költemények és szimfóniák nagymestere, az emberi élet szépségét és az emberi megbékélést hirdette. Sokféle témában alkotott, pl. kedvenc sportjáról, a rugby-ről is írt zeneművet.

🎧👀 Hallgasd és nézd meg ITT a Pacific 231 című szerzeményét, amely az azonos nevű gőzmozdonynak emléket állító kisfilm kísérőzenéje.
Erről a különös témaválasztásról így vallott: "Mindig is kedveltem a gőzmozdonyokat. Számomra ők "élnek", és szeretem őket- ahogy mások a nőket vagy a lovakat."



Viszonthallásra!👂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...