2021. április 27., kedd

2021. április 27. Ének

 Hahó nyolcadikosom!

Várlak 12.55-kor a Teams-ben!

Galoppozunk a könnyűzene felé, ma a jazz műfajról olvashatsz.

🎧 Ha figyelmesen meghallgatod EZT a dalt, már tudod is, melyik város volt a jazz egyik bölcsője.


Igen, ez New Orleans, ahol évente 46 (!) fesztivált rendeznek, és a város francia negyedében sétálva az év bármelyik napján jazz-zenészekkel találkozhatsz. A másik város pedig, ahonnan a jazz származik, St. Louis.
🌍Keresd meg őket a térképen ITT !

XX. század elején indult útjára ez a műfaj, forrása a spirituálé, a blues, a ragtime (zongoramuzsika), és a dixieland (zenekari stílus).

🎧 A spirituáléról volt már szó, EZ a blues, EZ a ragtime, EZ meg EZ a dixieland.

A jazz szó jelentése: lendület, izgalom, lelkesedés. Táncos jellegű ritmus, gazdag díszítés, sok rögtönzés jellemzi. Jellegzetes hangszerei a trombita, a szaxofon, a klarinét, a nagybőgő, a zongora, és az ütőhangszerek.

Számtalan stílus alakult ki a műfajon belül az elmúlt száz évben, ezek közül néhányról már biztos hallottál: swing, bebop, cool jazz, free jazz, bossa nova,soul-jazz, smooth jazz, acid jazz, punk jazz,...

🎧 Végül hallgasd meg EZT és EZT is a világ két legnagyobb hatású jazz-zenészétől!
Ők Loius Armstrong és Benny Goodman.







Heti kérdés: Ki volt az első jelentős jazzhegedűs Magyarországon, akiről egy jazzhegedűs tehetségkutató versenyt is elneveztek?
A választ a tsze@vargatamas.hu e-mail címre várom.

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Angol-Anikó néni

   Dear Students! Homework:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/idegen_nyelvi_meres/feladatlapok_2016/Idegennyelvimeres...